Over ons

Over ons


Wat biedt het IvM?

Het Instituut voor Mindfulness biedt de deeltijdopleiding tot trainer in MBSR/MBCT, die ca. 18 maanden duurt.

Professionals in de zorg, het onderwijs en adviserende beroepen (zoals coach of trainer) worden opgeleid om het achtweekse programma Stressreductie door aandachttraining (MBSR) en Aandachtgerichte cognitieve therapie (MBCT) zelf te geven en te begeleiden.


 De eerstvolgende opleiding start op start op 8 juni 2018.


 Daarnaast biedt het IvM nascholing  tijdens verdiepingsweekenden met ervaren gastdocenten aan MBSR/MBCT trainers. Wilt u op de hoogte blijven van bij- en nascholingen van het IvM, vult u dan het contactformulier in.

Filosofie en achtergrond van het IvM

In 2005 is drs. Johan Tinge begonnen met het opzetten van het Instituut voor Mindfulness en de trainersopleiding. In september 2006 startte hij samen met zijn collega docenten een eerste opleidingsgroep.
Hieronder vertelt Johan Tinge over wat hem 'bezielt'.

,,Mijn missie in mijn werk en leven, en dus ook mijn missie met het Instituut voor Mindfulness, is om de kracht en het wonder van opmerkzaamheid een plek te geven in onze maatschappij".

Toen we de opleiding startten waren er alleen mogelijkheden tot scholing in de VS, Duitsland en Wales. Niemand ging naar Duitsland, en slechts weinigen gingen naar de VS. 
Dat nodigde uit om in Nederland een trainers-opleiding op te zetten zodat belangstellenden op een grondige en inspirerende manier de acht-weekse training konden leren geven. De tijd was rijp, er was behoefte aan scholing en er waren in West-Europa inmiddels voldoende trainers die scholing konden verzorgen. Het IvM is er in geslaagd om ervaren docenten van het eerste uur te betrekken bij de opleiding.

Tegelijkertijd konden we zo aan kwaliteitsbewaking gaan doen. Het bleek dat er inmiddels mensen als trainer aan de slag waren gegaan zonder daarvoor toegerust te zijn. Zij boden bijvoorbeeld mindfulnesstrainingen aan zonder goede scholing. Het werd tijd hier iets aan te doen. Het IvM is mede opgericht om een gedegen scholing in MBSR/MBCT in Nederland mogelijk te maken.

We willen nog altijd bovenal kwaliteit leveren, én die bewaken. Daar horen bepaalde deelnamecriteria bij. Vandaar dat we van onze cursisten vragen dat zij voldoende ervaring hebben met meditatie, een retraite doen en ook zelf het 8-weeke programma hebben doorlopen.

Er zijn inmiddels ruim tweehonderd trainers opgeleid aan het IvM die op hun eigen manier, in verschillende settingen, en vanuit hun eigen passie, door heel Nederland kwalitatief hoogstaande trainingen aanbieden." Inmiddels loopt de 16e opleidingsgroep.Contact opnemen

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Instituut voor Mindfulness
Boslaan 8
9449 PS  Nooitgedacht

T: 0592 - 24 22 71

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze bij- en nascholingen.