Docenten


Johan Tinge

is een van de pioniers van de mindfulness (MBSR) in Nederland.Johan is andragoog en mindfulness (MBSR) trainer en opleider en supervisor en meditatieleraar in vipassana. Sinds 1981 beoefent hij vipassana meditatie. In 1996 kwam hij in aanraking met het werk van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de MBSR. Inmiddels heeft Johan een jarenlange ervaring als mindfulnesstrainer en opleider. In de MBSR is hij opgeleid aan het CFM (Center for Mindfulness) aan de University of Massachusetts Medical Center, en was daar ook twee maanden intern en University of Bangor in Wales. 

Hij geeft vanaf 1998 MBSR trainingen en workshops MBSR aan organisaties in de gezondheidszorg en bedrijven. Sinds 2002 is hij als opleider verbonden aan het Duitse opleidingsinstituut ‘Institut für Achtsamkeit’ en werkt als opleider in meerdere Europese landen. Verder geeft Johan supervisie in MBSR en meditatiesupervisies. In 2005 heeft hij het Instituut voor Mindfulness (IvM) opgericht en is medeoprichter van de beroepsvereniging VMBN. In september 2020 heeft Johan het IvM overgedragen aan Maryvonne Verkerke.  

www.johantinge.nl 


Joke Hellemans

(1951) is verbonden aan het IvM sinds de oprichting in 2005. Zij is klinisch psycholoog/psychotherapeut en heeft 35 jaar gewerkt in de GGZ, waar zij MBCT en MBSR trainingen heeft gegeven. Sinds 2008 is zij werkzaam bij UvAminds, een academisch behandelcentrum voor ouder en kind. Hier geeft zij  MBCT- en Mindful Parenting trainingen. Haar opleiding tot mindfulnesstrainer deed ze in de VS, aan het Center for Mindfulness van 2003 tot 2005. Zij heeft een achtergrond in Advaita Vedanta, en sinds 2000 in de vipassanameditatie. Verder heeft Joke een opleiding gevolgd tot zelfcompassietrainer bij Chris Germer en Kristin Neff, en geeft hierin ook training. 

www.livingmindfulness.nl   Ingrid van den Hout

is bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut. Nieuwsgierig naar de verbinding van lichaam en geest kwam zij in 1997 op het pad van mindfulnessbeoefening en Vipassana. Sinds 2003 volgt zij jaarlijks retraites binnen de Vipassana, Compassie-beoefening en Insight Dialogue. Zij heeft zich in MBSR en MBCT geschoold aan het Centre for Mindfulness (2001-2005) in de Verenigde Staten en aan de universiteit van Bangor (2008). Zij is sinds 2013 gecertificeerd Breathworks-mindfulnesstrainer (bij chronische pijn en ziekte). Aanvankelijk bij het AMC te Amsterdam en in haar eigen praktijk, en tegenwoordig bij GGZ-instelling Dokter Bosman, begeleidt zij groepen MBSR, MBCT en Breathworks. Zij is in Nederland opleider en supervisor in MBSR en MBCT en is de Nederlandse Associate van Breathworks-Mindfulness. In 2013 heeft zij haar opleiding tot supervisor in Engeland afgerond. Ingrid is in verschillende Europese landen actief als hoofdopleider en managing director voor het Institute for Mindfulness-Based Approaches.

www.ingridvandenhout.nl


Frits Koster

beoefent bijna 40 jaar vipassana-meditatie en leefde 6 jaar als monnik in kloosters in Z.O. Azië waar hij mediteerde en boeddhistische psychologie studeerde. Hij schreef diverse boeken (Asoka) en heeft jarenlange ervaring als retraitebegeleider. Hij voltooide de opleiding tot mindfulnesstrainer bij het Instituut voor Mindfulness in 2008 en heeft inmiddels meer dan 50 mindfulnesstrainingen gegeven, in het reguliere circuit en in de GGZ, voor cliënten en professionals. Hij is als docent verbonden aan diverse opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en andere Europese landen. Hij heeft samen met zijn vrouw een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit hij meditatieretraites begeleidt in binnen- en buitenland. 

Frits werkt als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP), Lentis, Groningen. Met Erik van den Brink heeft Frits de (zelf)compassietraining Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) ontwikkeld, als een vervolgtraining op de MBSR/MBCT. Samen hebben Erik en Frits ‘Compassievol leven’ en het zelfhulpboek ‘Compassie in je leven’ gepubliceerd.  

www.fritskoster.nl | www.compassietraining.nl 


Wineke van Aken

is mindfulnesstrainer/coach en yogadocent met een achtergrond in het bedrijfsleven. Ze heeft 17 jaar gewerkt als marketing- en communicatieadviseur voor o.a. Randstad, Proctor & Gambel, Philips, Sanoma uitgevers en diverse overheidsinstellingen. Inmiddels geeft zij vanuit haar eigen praktijk mindfulnesstrainingen, coaching  en mindfulness met yoga-retraites in het buitenland en trainingen in het bedrijfsleven. In november verschijnt haar boek over ‘leven met gemak’ vanuit het mindfulnessgedachtengoed. 

www.mettamind.nl 


Maryvonne Verkerke

is een ervaren Meditatiebegeleider en Mindfulnesstrainer MBSR voor volwassenen, jongeren en kinderen, Compassietrainer MBCL, Trainer Mindful Ouderschap, ACT coach en Yin Yoga Teacher. Ook is ze eigenaar, opleider en supervisor bij Gentleminds. Maryvonne studeerde communicatie, beoefent Vipassana meditatie en verdiept zich graag in de boeddhistische psychologie. Als supervisor en docent (i.o.) is ze ook verbonden aan de Compassie MBCL Trainersopleiding van Frits Koster en Erik van den Brink, en als online Meditatiebegeleider bij 30NOW. Sinds 2010 schrijft ze blogs en artikelen op haar website Compassiememo. Begin 2022 startte ze met de opleiding tot Zhineng Qigong Teacher, ook wel meditatie in beweging genoemd. ZNQ is een van de pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde om lichaam en geest in balans te houden.

In september 2020 werd Maryvonne eigenaar van het instituut. 
Lees hier publicaties over haar in de media.

www.demindfulnessschool.nl  www.compassiememo.nl 

Contact opnemen

Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Instituut voor Mindfulness
Vlietsorgstraat 15
2012 JB  Haarlem

T: 023-5834349

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van onze bij- en nascholingen.